Teatermuseet

scen- och manegekonst

Vi hälsar dig varmt välkommen
till en u
nik källa om teatern och nöjeslivets historia i Skåne.

Malmö TeaterI centrum av Malmö finner vi ett hus med anor från 1400-talet som ägdes av ärkebiskopen Birger och det är här som Teatermuseet finns inrymt. Se våra permanenta utställningar med Nils Poppe, Edvard Persson och Clownen Miko/Göte Forsberg.  >>

I Skåne-rummet samsas nu Edvard Persson och Nils Poppe med mera nutida storheter – vi bereder plats för Birgit Nilsson och Jan Malmsjö.

Våra sex fönster mot Kalendegatan är också en utställning. I dessa tittskåp visar studenter från Malmö Högskola sina egna scenografi- och kostymidéer på tema teater, opera, balett, cirkus och revy.

Program för lördagsträffar finns här.

Max von Sydow 90 år


Han är en av efterkrigstidens mest anlitade svenska filmskådespelare. Han har spelat Gud, djävulen och Sigmund Freud. Han har jobbat mest med Ingmar Bergman och Jan Troell, men också med John Wayne, Tom Cruise, Woody Allen, Robert Redford Steven Spielberg, Lars von Trier, Fay Dunaway, Gene Hackman med flera. På utställningen presenterar vi hans teater- och filmkarriär. Vi visar foton, affischer och kostymer mm.

Utställningen pågår: 4 maj - 9 juni och 3 augusti - 1 september 2019

Öppettider torsdag, fredag, lördag och söndag kl 13.00 - 16.00

Klicka på länken nedan så visas bilder i ett nytt fönster.

Bilder från vernissagen finns här.

Vill du se en enskild bild större klicka på bilden.

I Gallerian visas fr.o.m. 23 mars:

Siw Hultman

Siw turnerade med sin man Teddy Hultman i flera år som dansare runt om i Europa. De turnerade i folkparkerna och var med i olika nyårsrevyer i Skåne.

1956 började Siw sin anställning i kören på Malmö Stadsteater och Teddy blev också engagerad. De medverkade sedan som sångare, skådespelare och dansare i många uppsättningar. Siw har också medverkat i flera TV-produktioner.

Siw Hultman var också en stor tillskyndare när det gällde Teatermuseet.

Hon har arbetat som museivärd, har suttit i olika funktioner i styrelsen och framförallt gjort en stor insats när det gäller katalogisering av bilder till vårt arkiv.

I Gallerian visar vi också scenografiskisser från Hippodromteatern, tidigt 1900-tal.

Utställningen pågår: 23 mars -